Használati utasítás a BISIS web aplikációval való kereséshez

Az internet browse keresés oldal beütésével, megjelenik a menü a keresési módok kiválasztására (1. kép). A keresés egy vagy több prefixum szerint végezhető. Egy prefixumos keresés esetében a keresés: szerző szerint, cím szerint, kulcsszavak szerint végezhető. A több prefixumos keresés esetében, beleértve a logikai operatorokat, speciális keresést kell alkalmazni. Emellett, az alábbi nyelvek közül lehet választani: szerb, magyar, szlovák, román, ruszin, angol (Srpski, Српски, Magyar, Slovenský, Română, Руски, English), valamint e Használati utasítást.


1. kép

1. Keresés szerző szerint

E fejezetben leírjuk a szerző szerinti keresést, amely azonos a cím és a kulcsszavak szerinti kereséssel.

A szerző szerint linkre való klikkel, megjelenik a mező, amelybe bele kell írni a keresett szerző nevét és/vagy családi nevét (2. kép). Ezt követően klikkelni kell a Küldésre, majd megjelenik az oldal a fellelt bibliográfiai jegyzetek számáról szóló jelentéssel (3. kép). A Kutatáseredmény gombra való klikkeléssel átnézhetők a megtalált jegyzetek (4. kép).


2. kép3. kép

A megtalált bibliográfiai jegyzetek átnézése három lehetséges módon zajlik: tömör áttekintés, részletes áttekintés és teljes bemutatás. A tömör áttekintés a használónak bemutatja a jegyzetben található alapvető adatokat. A részletes áttekintés bemutatja a jegyzet széleskörű adathalmazait, míg a teljes bemutatásban megtekinthető a teljes bibliográfiai jegyzet UNIMARC formátumban. Az áttekintés folyó rendszerét a Tömör, Részletes és Teljes bemutatás gombra való klikkel választjuk. A 4., 5. és 6. kép bemutatja az adatok áttekintésének említett három módját a megkeresett jegyzetek azonos három halmazára vonatkozóan.


4. kép5. kép6. kép

Mindhárom áttekintési mód keretében a megkeresett jegyzetek halmaza 5, 10 vagy 20 jegyzet csoportjában (a használó választása szerint) mutatkozik meg. A jegyzetek csoportjaiban való mozgás az Előző és a Következő gombok útján végezhető. Az alapoldalra való átmenet új kérdés beírására az Új keresés gombra való klikkel történik.

Észrevétel 1: A keresés támogatja a cirill és a latin betűk egyenjogúságát. Például, a találatok száma azonos a szerző szerinti következő kérdésekre: andrić, andric, андрић, анdpiћ és hasonló.

Észrevétel 2: A keresés tárgyának beírása során két joker jel: * és a ? használható. A * joker jel egy szóban több tetszés szerinti jelet helyettesít, a ? egyet.

2. Speciális keresés

Ha az alapoldalon (1. kép) a speciális keresés linket választjuk, megjelenik a kérdést megfogalmazó oldal, amely lehetővé teszi különféle prefixumok kombinációját a keresés során, mint a 7. képen.

A prefixumok összekapcsolásához az AND, NOT és OR logikai operatorok használhatók, melyek jelentései azonos sorrendben: és, nem és vagy.

A logikai operatorok jelentése

Vegyük, hogy az egyik prefixum tartalma a Szöveg1, a másiké Szöveg2. Ekkor:

  1. Az AND operator a Szöveg1 AND Szöveg2 kérdésben összeköti a keresés két elemét oly módon, hogy kiválasztja azon egységeket, melyek magába foglalják az első említett tartalmat (Szöveg1), és ugyanakkor foglalja magába a másikat is (szöveg2).
  2. A NOT operator a Szöveg1 NOT Szöveg2 kérdésben összeköti a keresés két elemét oly módon, hogy kiválasztja azon egységeket, melyek magába foglalják az első említett tartalmat (Szöveg1), de ugyanakkor nem foglalja magába a másikat (szöveg2).
  3. Az OR operator a Szöveg1 AND Szöveg2 kérdésben összeköti a keresés két elemét oly módon, hogy kiválasztja azon egységeket, melyek magába foglalják az első említett tartalmat (Szöveg1), vagy magába foglalja a másikat is (szöveg2), de mindkettőt is magába foglalhatja.

7. kép

A speciális keresés oldal lehetővé teszi a keresés kombinációját legfeljebb öt különféle prefixum szerint. A megadott tartalom kereséséhez szükséges prefixum a baloldalon található combo box-ból választható ki. A kért tartalom a keretes mezőn belül található, a combo box-al azonos sorban. A kérdés egyéb elemeivel a logikai operatorok útján történő összekapcsolás a megfelelő mezővel azonos sorban található combo box-al bonyolítható le. Amennyiben valamelyik mező üres, az annak megfelelő prefixum a keresés során hanyagolandó.

Példa 1.

A 7. kép bemutatja a kérdés példáját, melynek során az alábbi elemeket tartalmazó bibliográfiai jegyzetek érvényesek: